Znížte si krvný tlak do 5 minút s týmito siedmimi jednoduchými trikmi
4 (80%) 8 hlasov

Od doktora Bukovského tu mám pre vás 7 účinných rád ako vyhrať boj nad vysokým krvným tlakom. Poďme najprv k základom:

Vysoký krvný tlak znamená dlhodobé zvýšenie hodnoty krvného tlaku meranej v pokoji nad hodnoty stanovené ako normálne.

Krvný tlak meriame tlakomerom.

Hodnota tlaku sa vyjadruje dvoma číslami (napr. 120/70), pričom
prvé predstavuje tzv. systolický tlak, to znamená tlak v cievach
v momente, keď srdce vyvrháva krv do obehu. Druhé
číslo je označované ako diastolická hodnota a znamená tlak
v cievnom systéme tesne pred ďalším srdečným sťahom.

Za normálnu hodnotu sa všeobecne považuje do 140/90.

Za zvýšenú hranicu sa považuje hodnota 141-159/91-94 a za chorobnú
viac ako 160/ viac ako 95.

Vysoký krvný tlak s diastolickým tlakom vyše 115 (napr. 180/115) predstavuje ťažkú poruchu.

Nemusíte mať žiadne problémy, alebo sa vysoký krvný tlak môže prejavovať rôznymi poruchami videnia, rovnováhy, závraťami, hučaním v ušiach, bolesťami hlavy, dýchavičnosťou.

Vysoký tlak je hlavný rizikový faktor pri postihnutí mozgovým
infarktom (mozgová porážka, mŕtvica) a jedným z troch
hlavných rizikových faktorov pri vzniku infarktu myokardu
a chorôb ciev srdca.

Pacienti s tlakom vyšším ako 160/ 95 majú 3x vyššie riziko infarktu myokardu a až 20x vyššie riziko mozgovej porážky ako ľudia s normálnym krvným tlakom.

Vysoký krvný tlak má teda priamy vzťah k dvom obrovským skupinám príčin úmrtí – infarktu mozgu a infarktu srdcového svalu.

Vysoký krvný tlak častejšie postihuje ženy, ale vážnejší priebeh má u mužov.

Častejšie sú postihnutí ľudia s nadváhou, vysokým príjmom
sodíka (v podobe napr. kuchynskej soli) a vysokým príjmom kalórií.

Liečba

  • 1. SOĽ Prvé nutné opatrenie: znížiť príjem sodíka. Len
    dlhodobé zníženie má priaznivý efekt. Niektorí ľudia sú
    dokonca na soľ senzitívni. Väčšina však konzumuje
    3-4 krát viac soli, ako je žiaduce. Sodík sa uplatňuje viacerými
    spôsobmi pri vzniku vysokého krvného tlaku a je
    jednoznačne považovaný pri vysokom prívode do organizmu
    za príčinu č. 1. Dr. Lewis Dahl vo svojich odporu­
    čeniach pri znížení prijmú soli pod 1 gram (u nás sa
    spotreba odhaduje asi na 10-14 g na deň!) radí:

    • Nepridávať soľ do potravy (zelenina má prirodzene vysoký
      obsah všetkých solí – len treba zvoliť vhodný spô­
      sob úpravy jedla) pred a počas varenia.
    • Nemajte soľ na stole. (Stovky ľudí siahajú po soli automaticky
      – prv ako ochutnali jedlo.)
    • Vylúčte všetky mliečne výrobky. Sú vo všeobecnosti presolené
      (najmä všetky druhy syrov).
    • Všetky druhy spracovaného mäsa (konzervy, salámy,
      párky, údeniny) obsahujú nesmierne množstvá soli. (Aj
      domáca príprava mäsa núti používať vysoké dávky soli
      – inak ostáva mäso bez chuti. Preto je vhodnejšie vynechať
      mäso a mäsové výrobky zo svojho jedálneho lístka
      úplne.)
    • Nepoužívajte konzervované zeleniny, továrenský vyrá­
      banú nakladanú a sterilizovanú zeleninu pre enormne
      vysoký obsah soli. Používajte iba doma konzervovanú
      zeleninu.
    • Obmedzte aj všetky chemické látky obsahujúce sodík (monosodium glutamát – konzervačná látka všetkých práškových polievok, vegeta pod.)
    • Vylúčte všetky priamo solené crackery, keksy, orechy, atď.
    • Obmedzením solenia znížite aj pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu žalúdka.
  • 2. MASTNÉ: Obmedzte všetky tuky v potrave (vrátane margarínov, majonézy, pekárenských a cukrárenských vý­robkov, čokolády, olejov, masla, smotany).
  • 3. CUKOR: V pokuse na Louisiana State Medical School v USA bol cukor odhalený ako jedna z príčin vysokého krvného tlaku. Vyhýbajte sa preto príliš sladkým jedlám, zákuskom i nadmernému sladeniu nápojov.
  • 4. Cesnak je výhodný a spoľahlivý liek znižujúci krvný tlak. Pravidelným užívaním cesnaku (1-2 stredné strúčiky počas 2-3 týždňov s 5-7 dňovým vynechaním) sa dosahuje významné a často úplne uspokojujúce zníženie krvného tlaku. Pôsobí cestou dilatácie (roztiahnutia) ciev a zníženia sily svalového sťahu srdca, možno i zníženia frekvencie.
  • 5. Opaľovanie znižuje krvný tlak. Maximálny efekt sa dosiahne asi za 24 hodín po opaľovaní a trvá až niekoľko dní. Predchádzajte však spáleniu!
  • 6. Káva, všetky kofeínové nápoje a alkohol zvyšujú tlak a mali by byť vylúčené. 
  • 7. Všetky farmaceutické prípravky majú efekt, ale majú aj nežiaduce účinky. Pritom strava, úprava životosprávy znižuje požiadavky na množstvo liekov, ba môže aj úplne vylúčiť potrebu lieky užívať.

Význam neliekovej liečby zdôrazňuje aj National Heart,
Lung and Blood Institutes of Health z USA, keď tvrdí, že zá­
sahy do stravy a životosprávy majú byť prvoradé, aby sa
ukázalo, či pacient vôbec potrebuje lieky užívať.


Leave a Reply

Your email address will not be published.