Moja stará mať nikdy žiadne prekyslenie organizmu „neriešila“. A ak by ešte žila, asi by ma vysmiala. Prečo? Tu je definitívne vysvetlenie…

Pripravte sa: budeme pitvať, ale nebojte sa, žiadna krv nebude po stenách striekať. Rozpitváme si teóriu prekyslenia organizmu a to ako to skutočne funguje v našom tele.

Poďme si prejsť základy:

Každá potravina má určitú kyslosť (udáva sa v stupňoch pH).

Udáva sa na stupnici od 1 – 14 (kyslé<7; 7= neutrálne; 7-14= zásadité). Čím nižšie, tým kyslejšie. Čím vyššie, tým zásaditejšie.

pH stupnica

Telo si pH vnútorného prostredia veľmi dobre stráži. Toto je veľmi dôležité, pretože optimálne pH pre rôzne enzýmy a biochemické reakcie v tele je veľmi úzke (cca. 6,8 – 8,0 pH, teda v rozmedzi len okolo 1 bodu stupnice pH).

Najvhodnejšie pH pre vnútorne prostredie ľudského tela je mierne zásadité, cca. 7,4 pH.

Jedlo a jeho „smrtiaca kyslosť“

Pravdepodobne ste počuli o vplyve stravy a jej pH na pH vnútorného prostredia nášho organizmu.

Niektorí šíritelia tejto populárnej teórie tvrdia, že strava môže toto pH významne ovplyvniť a vraj je dnes veľa ľudí prekyslených práve kvôli konzumácií kyslých potravín.

Toto tvrdenie je smiešne. Prečo? Pretože človek už pri pH = 6,8 upadá do kómy.

Ako by teda mohol byť prekyslený? Ak by bol prekyslený, už by nedýchal. Bodka!

Takže, čo sa v skutočnosti deje v našom tele keď niečo zjeme?

V žalúdku sa začne vylučovať kyselina chlorovodíková (ľudovo nazývaná žalúdočná šťava/kyselina). Táto má pH 2.0 (veľmi kyslé a agresívne).

Po spracovaní jedla v žalúdku ide táto zmes jedla a kyselín do tenkého čreva, kde sa hneď na žačiatku mieša s pankreatickými šťavami. Tieto šťavy sú veľmi zásadité a túto zmes neutralizujú.

A od tohto bodu nás už v spojení s jedlom žiadne otázky ohľadom kyslosti nemusia trápiť.

Položme si teda dôležitú otázku:

Ak je naša tráviaca sústava schopná pankreatickými štavami na začiatku tenkého čreva zneutralizovať tak silnú a agresívnu kyselinu zo žalúdka, mali by jej robiť problém omnoho menej kyslé jedlo?

Nie.

Je fakt, že dokonca aj v zdravom tele vznikajú metabolity (produkty metabolizmu v tele), ktoré prekysľujú.

Práve preto má telo vyvinuté mechanizmy ako sa tomu stavu vyhnúť a udržať si mierne zásadité pH.

Ako si telo stráži pH

Na ustráženie pH slúžia telu viaceré mechanizmy. V krvi sú prítomné tzv. pufre (zlúčeniny ktoré v roztoku majú schopnosť udržovať určitú hodnute pH). Fungujú nasledovne: ak máte roztok v ktorom je pufer, a tento roztok má určite pH tak hoci do tohto roztoku prípade malé množstvo kyseliny alebo zásady, pufre zaistia že pH roztoku sa nezmení, resp.zmení sa len minimálne. Taktymto roztokom je aj naša krv resp. mimobunková tekutina.

Pufre teda slúžia na okamžite vyrovnávanie resp. udržovanie hladiny pH. Z dlhodobého hľadiska udržujú pH hlavne 3 orgány – pľúca, obličky a pečeň.

Za udržiavanie rovnováhy vnútorného prostredia (resp. mierne zásaditého stavu tela) sú zodpovedné hlavne hlavne obličky a pľúca. Obličkami idú nadbytočné kyseliny v moči von z tela. Pľúca zasa pri výdychu vylučujú oxid uhličitý, čo tiež napomáha k tomu, aby pH vnútorného prostredia ostalo stabilné.

Takže, čo to je prekyslenie a aké skutočne škodlivé je?

Prekyslenie (acidóza) je stav kedy sa pH vnútorného prostredia tela dostane pod hodnutu 7,36. Naopak alkalóza nastáva vtedy, ak sa dostane nad hodnotu 7,44.

K týmto poruchám dochádza z rôznych príčin. Samozrejme ako jedna zo základných príčin prichádza do úvahy porucha spomenutých regulačných orgánov. Sú aj ďalšie dôvody – hnačky, zvracanie, ketoacidóza pri cukrovke, otravy – alkoholy, niektoré lieky a pod.

Podstatné však je, že v strave neprijímate také množstvo tak silných kyselín alebo zásad, aby ste si stravou dokázali túto rovnováhu narušiť.

Napr. príjmom bielkovín príjmate kyseliny – konkrétne aminokyseliny z ktorých sa bielkoviny skladajú a z ktorých sa neustále opravuje, prebudováva a buduje naše telo, svaly, tkanivá, orgány.

Ich vstrebávanie je ale postupné a tak spomenuté pufrovacie mechanizmy zvládajú udržovať rovnováhu. Následne sú aminokyseliny spracovávané pečeňou a prípadná nadbytočná acidita (kyslosť) sa odvádza preč z tela obličkami (v moči) a pľúcami (vo vydychovanom vzduchu).

Jednoducho stravou nie je možné a už vôbec nie nejako dlhodobejšie narušiť túto rovnováhu. Napr. pri masívnej nárazovej konzumácii alkoholu môže dočasne dôjsť pri jeho zmetabolizovani k miernemu narušeniu tejto rovnováhy, ale aj toto sa veľmi rýchlo a priebežne vyrovnáva a nie je to nijako závažne smrteľné. (týmto neobhajujem alkohol a alkoholikov. Vplyv alkoholu na mozog a mentálne funkcie a taktiež kultúrne dôsledky pre človeka bude možno témou ďalšieho článku)

Preto akákoľvek snaha o manipulovanie s rovnováhou kyslosti vnútorného prostredia pomocou stravy nemá opodstatnenie. Resp. dlhodobá prítomnosť acidózy (tj. prekyslenia) alebo alkalózy značí vážnu poruchu zdravia, ktorá by určite nezostala bez vážnych prejavov.

Čo sa týka žalúdka, v žalúdku sa tvorí veľmi silná kyselina – kyselina chlorovodíková, ktorá má viaceré úlohy. V žalúdku vďaka nej pH môže klesať až k hodnotám 2.

Čo sa týka moču, pH moču tiež neodráža pH vnútorného prostredia. Nadbytočnej kyslosti a kyselín sa telo bude zbavovať práve skrz moč. Jeho pH môže klesať až k hodnotám 4.


Konečný verdikt

Prekyslenie, či odkyslenie môže byť mýtus, ale faktom je, že ak chýbajú telu niektoré látky, môže byť potom človek unavený práve kvôli do určitej miery vytvorenej krátko-či-dlhodobej nerovnávhy v tele.

Rovnováha dôležitých látok v ľudskom organizme je pre zdravie človeka nevyhnutná.

Absencia dôležitých látok zapríčiňuje nerovnováhu, ktorá môže byť dôvodom zdravotných komplikácií: bolesti hlavy, únava, malátnosť, nespavosť, lámavosť nechtov, či nadmerné vypadávanie vlasov.

To všetko môže byť znamením, že vaše telo potrebuje doplniť látky, ktoré pre svoje správne fungovanie potrebuje, aby bola opäť nastolená rovnováha v organizme.

Čo pre to urobiť, aby sme sa znovu cítili fit a plní energie? V prvom rade zlepšiť svoje stravovacie návyky a viac sa hýbať.

Aby vám prijímaná potrava skutočne dodala, čo vaše telo potrebuje, poistite sa a obohaťte vašu stravu o výživové doplnky. Pri ich výbere sa však zamerajte na to, aby boli prírodného charakteru.

Napríklad toto je 100% výživový doplnok ALKALIO, ktorý pochádza zo Slovenska. Odporúčame ho, pretože môže pomôcť zabezpečiť dôležitú rovnováhu potrebných látok v ľudskom organizme a upevniť jeho zdravie.

VIDEO: Názorná ukážka pH minerálne vody vs. sladená voda vs. Alkalio

Dnes ste sa dozvedeli o pH a takto dokáže Alkalio pomôcť (klikni na video) nastoliť rovnováhu kyslejšieho prostredia:

Čo sa v tomto doplnku skrýva?

Obsahuje niektoré dôležité minerálne látky a vitamíny, ktoré podporujú posilnenie imunity.

Kyselina askorbová je známa skôr pod svojim „krycím“ názvom vitamín C. Jeho nedostatok sa môže prejaviť zvýšenou únavou, vnímavosťou na infekcie a zápalom ďasien.

Vitamín B12 je prakticky dostupný len zo živočíšnych zdrojov, preto by si na jeho nedostatok mali dať pozor najmä vegetariáni a vegáni. Môže sa prejaviť únavou, „mravenčením“ v končatinách, pri dlhodobom nedostatku degeneratívnymi zmenami nervového systému.

Nedostatok biotínu je skôr vzácny, ak sa však vyskytne, môže sa prejaviť dermatídou alebo vypadávaním vlasov.

Riboflavín zohráva úlohu pri zachovaní zdravých slizníc, pri udržaní zdravých červených krviniek a prispieva k dobrému zraku.

Nedostatok niacínu sa môže prejaviť únavou a sklonom k depresii.

K nedostatku vitamínu B6 dochádza zriedkavejšie, ak je ho ale v strave dlhodobo málo, môže sa to prejaviť sklonom k depresii a zmätenosti.

Draslík je dôležitá minerálna látka, ktorá sa nachádza hlavne vo vnútri našich buniek a pre ich dokonalé fungovanie je nepostrádateľný.

Vyskúšajte, uvidíte

Príde vám domov takýto balíček a v ňom bude…

Dajte mi vedieť, ako vám to zafungovalo.

Cítite sa často unavená? Chýba Vám energia?

Možno vám chýbajú niektoré z vyššie uvedených minerálnych látok a vitamínov dôležitých pre látkovú premenu týkajúcej sa tvorby energie..

Kliknite tu pre viac informácií o Alkalio [klik]

BONUS: Prehľadná tabuľka vo vysokom rozlíšení.

Kliknite na obrázok nižšie a stiahnite si ju.

Môžete si ju uložiť do PC alebo do svojho telefónu a mať ju stále po ruke.

Kliknite na obrázok a stiahnite si túto plno-farebnú tabuľku vo vysokom rozlíšení do svojho PC/mobilu.

Prehľad potravín - thumb




†††


Leave a Reply

Your email address will not be published.