Naše babičky vďaka poznaniu byliniek ovládali tajomstvo kuchyne, liečenia a krásy. A toto tajomstvo môžete pomaličky odhaľovať aj vy, ak sa o bylinky začnete zaujímať.

Možno sa vám v mysli vynorila predstava vidieka. Ale bežné bylinky môžete pestovať aj na balkónoch, či dokonca  v byte na slnečnej parapete. Malá domáca záhradka v črepníku napĺňa priestor nádhernou vôňou, poteší oči aj srdce.

Ale ozajstná sila sa skrýva v bylinkách, ktoré si nazbierate počas prechádzky po malebnej slovenskej prírode.

Dnes som vám vybrala 7 čarovných byliniek, ktoré môžete pridávať do jedla, zaliať z nich čajík alebo odvar pridať do kúpeľa.

Materina dúška:

Vybrala som ju nielen pre jej krásne pomenovanie. Materina dúška má silné antibakteriálne účinky. Je výborná pri prechladnutí, zlepšuje trávenie a v kuchyni ma rôznorodé využitie. Vyskúšajte dochutenie hustých polievok, ako napríklad fazuľová a kapustová. Keď pečiete alebo grilujete mäso alebo rybky, môžete do pekáča prihodiť „vetvičku“. Hodí sa aj do marinád a omáčok. Dusenej zelenine dodá zaujímavú chuť. Často sa používa na výrobu sirupov, ochutených olejov a octov.

Šalvia

Milujem jej vôňu a navyše šalvia znamená “liečiť”.  Preto si ju určite zaraďte do domácej lekárničky. Šalvia zlepšuje látkovú premenu, používa sa pri zápaloch dýchacích ciest. Čajík z nej je veľmi chutný a dokáže nás upokojiť po stresujúcom dni.

Dochucujeme ňou mäso, ryby, zemiaky, maslo, syr, nátierky. Ja osobne najradšej používam na cestoviny. Veľmi zaujímavo chutia šalviové čipsy (smažíme pár sekúnd na kokosovom oleji), ktorými zdobím prívarky.

Oregano

Táto bylinka sa v poslednom čase teší veľkej obľube. Má aj krásne ľudové pomenovanie, dobrá myseľ. Má antioxidačné, dezinfekčné a antibakteriálne vlastnosti. Používa sa pri zápaloch dýchacích ciest. Zlepšuje trávenie, pomáha pri problémoch žalúdka a čriev. Pitie čaju pomáha upraviť menštruačný cyklus a eliminuje nepríjemné kŕče.

Používa sa na dochutenie paradajkových jedál, hodí sa do hustejších polievok, k pečeným a grilovaným mäsám a syrom. Rada obdarovávam mojich priateľov s fľaštičkou ochuteného oleja, kde rozkvitnutú vetvičku oregana zalejem kvalitným olivovým olejom.

Medovka

Známa bylinka, ktorá vraj  „potešuje srdce“. Používa sa pre jej osviežujúcu citrónovú chuť. Pomáha odkašlávať, uvoľniť hlieny a ako kloktadlo. Pozitívne pôsobí na nervovú sústavu. Odporúča sa pri stavoch úzkosti a vyčerpanosti nie len vo forme čaju, ale aj ako relaxačný kúpeľ.

Pokrmom dodáva svojskú chuť.  Používa sa ako prísada do krémových polievok, omáčok a šalátov. Náš sused často robieva mäsové a rybacie fašírky a ako tajnú ingredienciu používa práve medovku.

Mäta

Tak isto veľmi známa a rozšírená bylinka. Obľúbená kvôli mentolovej chuti. Pomáha pri ťažkostiach horných dýchacích ciest, má antiseptické účinky. Je častou prísadou kloktadiel, pást a cukríkov.  Uvoľňuje kŕče, pomáha tráviacemu traktu a pomáha odbúrať tuky.

Pijeme vylúhovanú v studenej vode a chutný je aj teplý čaj. V malom množstve sa hodí do zeleninových polievok a marinád. Je zaujímavým doplnkom ovocných pohárov a šalátov.

Žihľava

Fascinujúca bylinka či burina? V našej záhrade má vždy čestné miesto. Zaženie jarnú únavu, čistí krv, podporuje metabolizmus a má močopudné účinky. A navyše spaľuje tuk! Odvarom sa oplachujú vlasy pre krajší lesk a pevnosť. Pestovať ju v črepníku samozrejme nebudete, ale vyskytuje sa všade. Ak nájdete čisté miesto, určite si natrhajte kytičku. Popŕhlenie pomáha proti reume. Takže smelo do toho!

Popíjať sa môže ako čajík, ale hodí sa aj do smoothie a iných pokrmov. Výborná je do nátierok, prívarkov a do praženice.

Pažítka

Túto bylinku veľmi obľubujem aj kvôli chutným kvetom. Áno, dobre čítate – chutným! Ak chcete ohúriť návštevu niečím krásnym, zdravým a netradičným, tak teraz už viete ako. Kvety sú pikantnej chuti a odporúčam začiatočníkom kvet rozobrať na malé kalíšky a zdobiť tak.

Pažítka sa hodí hlavne do studenej kuchyne, do nátierok, zálievok, na zdobenie rôznych pokrmov. Fantázii sa medze nekladú!

Bylinky sú našimi spojencami aj pri chudnutí . Z nudných a diétnych jedál vedia urobiť čarovnú hostinu. Jedlá budú chutné, lákavé a budú krásne voňať. Vyskúšajte. Uvidíte…


Autorom tohto článku je moja kamarátka, skvelá Beáta Záhumenská.


beaAhojte, moje meno je Beáta Záhumenská a chcem vás povzbudiť a ukázať vám, že je možné malými zmenami docieliť to, aby ste sa cítili vo svojej koži ešte lepšie. Svetová zdravotnícka organizácia WHO chápe pod zdravím stav úplného telesného, duševného a sociálneho blaha. Na mojom blogu prinášam informácie z týchto aspektov zdravia


Leave a Reply

Your email address will not be published.