dievča oije koktail

Nezdravé potraviny sú hlavným dôvodom prečo je svet obéznejší a chorý viac než kedykoľvek predtým.

Prekvapivo, niektoré z týchto potravín, sú považované veľa ľuďmi za zdravé.

1. Spracované nízko-tučné potraviny

„Vojna“ s nasýtenými tukmi, je najväčší omyl v histórii výživy.
Celý tento mýtus je založené na chabých dôkazoch, ktoré sú konečne odhalené (1).
Keď tento mýtus začal, spracované potraviny sa stali obrovským trendom v zdravej výžive a postupne začali vytlačovať z pultov obchodov tie s tukom.

Ale tu je veľký problém… potravina, z ktorej bol odstránený tuk chutí hrozne. Toto je dôvod, prečo do týchto potravín sú potom dodatočne pridávané haldy cukru, aby vykompenzovali stratenú chuť.

Nasýtený tuk je neškodný, ale pridaný cukor je neuveriteľne škodlivý, keď sa konzumuje viac ako treba (2, 3).

Slovo “nízko-tučný” na obale potraviny zvyčajne znamená, že tento produkt je umelo spracovaný a naládovaný haldou cukru.


2. Väčšina šalátových dresingov

dressing

Zelenina je neuveriteľne zdraviu prospešná.

Problém je, že sama o sebe nechutí veľmi dobre.

To je dôvod, prečo mnoho ľudí používa na zeleninu dresingy, ktoré celému šalátu dodajú delikátnu chuť.

Ale mnoho šalátových dresingov je väčšinou naládovaných s nezdravými ingredienciami ako je cukor, zeleninový olej a trans-tuky spolu s množstvom umelých chemikálií.

Hoci je zelenina pre teba veľmi potrebná a dobrá, jedenie zeleniny spolu s množstvom dresingu totálne neguje akýkoľvek zdravotný benefit samotného zeleninového šalátu.

Uisti sa, že predtým ako použiješ šalátový dresing, skontroluješ si jeho zloženie na obale… alebo si urob svoj vlastný zdravý dresing.


3. Ovocné džúsy… ktoré sú v podstate tekutým cukrom

žena pije džús

Veľa ľudí verí tomu, že ovocné džúsy sú zdravé.

Musia byť… pretože sú z ovocia, správne?

Problém je, že drvivá väčšina ovocných džúsov, ktoré nájdete v obchode nikdy nevidelo živé ovocie.

V skutočnosti neobsahujú žiadne skutočné ovocie, len chemikálie, ktoré chutia ako ovocie. To, čo piješ je v podstate len ochutená cukrová voda.

Polopatisticky povedané, dokonca aj ak piješ 100% kvalitný ovocný džús, stále je to zlý nápad.

Ovocný džús je ako ovocie s výnimkou toho, že všetko to dobré (ako vláknina a vitamíny) boli odstránené… jediná vec, ktorá z ovocia ostala je cukor.

Ak si to nevedela, ovocný džús obsahuje porovnateľné množstvo cukru ako sladká limonáda (4).


4. Celozrnné “pre srdce zdravé” výrobky.

Väčšina “celozrnných” výrobkov nie je vyrobených zo skutočnej pšenice.

Obilie bolo spracované do jemnej múky, ktorá zvyšuje krvný cukor tak rýchlo ako sladkosti.

muž a chlieb

V skutočnosti má celozrnný chlieb podobný glykemický index ako biely chlieb (5).

Ale dokonca celozrnné pečivo môže byť zlý nápad… pretože moderne spracované obilie sa nedá porovnať s tým, ktoré jedli naše babky.

Okolo  roku 1960 sa začali vedci “hrať” s génmi obilia, aby zvýšili jeho produkciu. Moderné obilie je menej výživné a v mnohých prípadoch je oveľa horšie pre ľudí, ktorí sú intolerantní na lepok (6, 7, 8).

Takisto existujú štúdie, ktoré potvrdzujú, že “moderné” obilie môže spôsobiť zápaly a zvyšovať cholesterol, keď ho porovnáme s obilím z minulosti (9, 10).

Napriek tomu, že obilie mohlo byť relatívne zdravá potravina v minulosti, verzii, ktorú konzumuje väčšina ľudí dnes sa radšej vyhni.


5. Cholesterol znižujúce Phytosteroly

zlomené srdce

Phytosteroly sú látky, ktoré sú v podstate niečo ako rastlinné verzie cholesterolu.

Niektoré štúdie ukázali, že môžu znižovať krvný cholesterol u ľudí (11).

Z tohto dôvodu sú často pridávané do spracovávaných potravín, ktoré sú potom označené ako “cholesterol znižujúce” a prehlasované akože pomáhajú pri srdcových chorobách.

Napriek tomu však štúdie ukazujú, že navzdory efektu znižovania úrovni cholesterolu, phytosteroly majú nepriaznivé účinky na kardiovaskulárny systém a môžu dokonca zvyšovať riziko srdcových ochorení a úmrtia (12, 13, 14).


6. Margarín

toast s margarínom

Maslo bolo v minulosti hodne “démonizované” kvôli vysokému podielu nasýteného tuku.

Veľa zdravotných expertov robili namiesto toho reklamu na margarín.

V minulosti zvykol margarín obsahovať veľa trans-tukov. Dnes obsahuje menej trans-tukov ako predtým, ale stále má v sebe veľa spracovaných rastlinných olejov.

Margarín nie je jedlo… je to zloženina chemikálií a spracovaných olejov, ktoré boli spracované, aby vyzerali a chutili ako jedlo.

Nie je prekvapením, že štúdia Framingham Heart ukázala, že ľudia, ktorí nahradia maslo margarínom sú v skutočnosti viac náchylnejší na úmrtie kvôli srdcovej chorobe (15).

Ak si chceš zlepšiť zdravie, jedz skutočné maslo, ale oblúkom sa vyhni spracovanému margarínu a iným umelým potravinám.

Propagovaný trans-tukmi naládovaný margarín miesto obyčajného masla môže byť tá najhoršia výživová rada v histórii.


7. Športové nápoje

muž s jonťákom

Športové nápoje boli vymyslené pre atlétov.

Tieto nápoje obsahujú elektrolyty (soli) a cukor, ktoré môžu byť v mnohých prípadoch pre atlétov prínosné.

Napriek tomu… väčšina bežných ľudí nepotrebuje dodatočné soli a určite nepotrebujú tekutý cukor.

Hoci sú častokrát považované ako “menej zlé” než sladené limonády, skutočne nie sú v podstate odlišné od nich, pretože obsah cukru v nich je len o trocha nižší.

Je dôležité ostať hydratovaný, hlavne počas cvičenia, ale väčšina ľudí urobí lepšie ak ostane pri obyčajnej vode.


8. DIA potraviny

tyčinky

Dia diéty sú už mnoho desaťročí veľmi populárne.

Počas posledných 12 rokov štúdia za štúdiou potvrdili, že tieto diéty sú efektívne v znižovaní hmotnosti a zlepšovaní zdravia (16, 17).

Napriek tomu… výrobcovia potravín nasadli na trend a pretlačili mnoho “dia priateľských” potravín na pulty predajní.

Toto zahŕňa rôzne dia-oblátky a podobné veci. Ak sa pozrieš na zloženie, budeš vidieť, že v nich častokrát nie sú ŽIADNE skutočné potraviny, len chemikálie a umelé ingrediencie.

Tieto výrobky môžu byť čas-od-času konzumované. Ale v skutočnosti nedodajú tvojmu telu dostatočnú výživu… dokonca aj keď obsahujú málo cukru, stále sú nezdravé.


9. Agáve sirup

sirup

Keď vedia ľudia o škodlivých účinkoch cukru, hľadajú alternatívy.

Jeden z najpopulárnejších “prírodných” sladidiel je Agáve sirup.

Toto sladidlo môžeš nájsť v mnohých “zdravých potravinách”, často s atraktívnym sloganom na obale.

Problém s Agáve je ten, že nie je lepší ako cukor. V skutočnosti je oveľa, oveľa horšie…

Jeden z hlavných problémov s cukrom je ten, že nadmerné množstvá fruktózy spôsobujú vážne metabolické problémy, keď jej zjeme nadbytok (18).

Hoci cukor obsahuje okolo 50% fruktózy, Agáve obsahuje až 70-90%.

Keď si to spočítame ako gram ku gramu, Agáve je dokonca horšie ako bežný cukor.

Takže môžeš vidieť, že “prírodný” neznamená vždy zdravé… a to, či Agáve môžeme považovať za prírodné je otázne.


10. Vegánske nezdravé potraviny

hnedé tofu

Vegánske diéty sú dnes veľmi populárne, často z hľadiska etického a environmentálneho.

Napriek tomu… mnoho ľudí propaguje vegánske diéty kvôli zlepšeniu zdravia (čo je otázne).

Existuje veľa spracovaných vegánskych potravín na pultoch predajní, neraz sú nahrádzané ako náhrada za ne-vegánske potraviny.

Vegánska slanina je jedným z príkladov.

Ale je dôležité mať na pamäti, že tieto veľmi spracované továrensky vyrábané potraviny sú škodlivé pre každého vrátane vegánov.


11. Hnedý ryžový sirup

kuchárka so sirupom

Hnedý ryžový sirup je sladidlo, ktoré je veľakrát mylne označované ako zdravý.

Toto ochucovadlo je vyrábané z varenej ryže, ktorá je rozložená na enzými, ktoré sú rozkladané na jednoduché cukry.

Hnedý ryžový sirup neobsahuje žiadnu spracovanú fruktózu, len glukózu.

Absencia spracovanej fruktózy je dobrá… ale ryžový sirup má glykemický index 98, čo znamená, že glukóza vystrelí krvný cukor neskutočne rýchlo (19).

Ryžový sirup je tiež spracovávaný a neobsahuje takmer žiadne esenciálne nutrienty. Inými slovami je len niečo ako “prázdne” kalórie.

Niektoré prípady, ktoré sa vyskytli boli o kontaminácii arzénom, čo je ďalší dôvod, prečo sa mať na pozore pred týmto sladidlom (20).

Na svete existujú lepšie sladidlá… ako napríklad stévia, erythritol a xylitol, ktoré majú ozajstné zdravotné benefity.

12. Spracované organické potraviny

granulové tyčinky

Nanešťastie slovo “organický” sa stalo len ďalším reklamným slovom.

 

Výrobcovia potravín zistili, že existuje mnoho spôsobov ako tie samé nezdravé potraviny zaobaliť len s tým, že ich trocha pozmenia a onálepkujú výrazom “organický”.

 

Toto zahŕňa ingrediencie ako organický cukor, čo je v podstate 100% identický s bežným cukrom. Stále je to len glukóza a fruktóza s minimom ďalších ingediencií.

 

V mnohých prípadoch je rozdiel medzi organickou verziou a neorganickou takmer nulový.

 

Spracované potraviny, ktoré začali označovať ako organické nie sú nevyhnutne zdravé. Vždy si skontroluj zloženie na etikete obalu, aby si zistila, čo je vo vnútri…

 

13. Zeleninové oleje

oleje

Často nám je odporúčané, aby sme konzumovali zeleninové oleje.

 

Toto zahŕňa sójový olej, kanola olej a mnohé ďalšie.

 

Toto je založené na fakte, že tieto oleje krátkodobo znižujú cholesterol v krvi (21).

 

Napriek tomu… je dôležité pamätať na to, že krvný cholesterol je rizikový faktor, NIE choroba.

 

Hoci zeleninové oleje môžu znížiť rizikový faktor, nie sú garanciou, že pomôžu v znížení srdcových infakrtov alebo úmrtia, pretože len to sa počíta.

 

V skutočnosti bolo urobených niekoľko kontrolovaných štúdií, ktoré dokázali, že hoci znižujú cholesterol, tieto oleje tiež zvyšujú riziko úmrtia… kvôli srdcovým chorobám a rakovine (22, 23, 24).

 

Takže jedz zdravé, prírodné tuky ako je maslo, kokosový olej a olivový olej, ale vyhni sa spracovaným rastlinným olejom, pretože od toho závisí tvoj život.

 

—-

14. Bezlepkové potraviny

žena v údive

Podľa prieskumu z roku 2013, každý tretí človek v USA sa aktívne snaží vyhýbať lepku.

 

Veľa expertov hovorí, že to nie je nevyhnutné… ale pravda je, že lepok, špeciálne ten v modernom obilí, môže byť problematický pre veľa ľudí (25).

 

Nie je prekvapením, že výrobcovia potravín vymysleli mnoho bezlepkových potravín a dali ich do obchodov.

 

Problém u týchto potravín je ten, že sú v skutočnosti tak zlé ako ich lepkoví súrodenci, ak nie horšie.

 

Sú to spracované potraviny, ktoré obsahujú minimum nutrientov a mnohokrát sú vyrábané zo spracovaných sacharidov, ktoré vedú k rapídnym špičkám v krvnom cukre.

 

Takže… vyberajte si potraviny,ktoré sú prirodzene bezlepkové, ako rastlinné a živočíšne potraviny. NIE bezlepkové spracované potraviny.

 

15. Väčšina raňajkových cereálií

 

Spôsob,akým sú niektoré raňajkové cereálie vyrábané je nechutný.

 

Mnoho z nich vrátane tých, ktoré sú predávané pre detí, majú na krabici napísané všetky možné zdravotné benefity.

 

Toto zahŕňa veci ako “celozrnné” alebo “nízkotučné”.

 

Ale… keď sa skutočne pozrieš na etiketu na obale, uvidíš, že neobsahujú takmer nič okrem spracovaného obilia, cukru a umelých chemikálií.

 

Pravda je, že ak balenie obsahuje označenie “zdravé”, pravdepodobne to zdravé nie je.

 

Skutočne zdravé potraviny sú tie, ktoré nepotrebujú na obale uvádzať zdravotné benefity…

 

Skutočné potraviny dokonca ani neobsahujú zoznam ingrediencií, pretože skutočné potraviny SÚ sami o sebe ingredienciou.