Ohľadom stravy achudnutia existuje VEĽA nezmyslov, ktoré sa šíria po svete.
“Každý” sa tvári, že vie, čo je správne a obyčajne to nie je založené na žiadnych vedeckých dôkazoch.
Tu je 10 najčastejších stravovacích chýb, ktoré robia ženy znova a znova…
Všetky tieto chyby nie sú vôbec založené na vede a výskumoch… klikni na číslo v zátvorkách na konci odstavcov a môžeš sa dostať priamo k vedeckým štúdiám (v angličtine), ktoré potvrdili a vyvrátili každú jednu z týchto hlavných chýb.
1. Máš málo proteínu v strave
“PROTEÍN JE KRÁĽ” – DR. SPENCER NADOLSKY
Keď príde čas na chudnutie a na to, aby si bola schopná udržať si zdravú životosprávu, proteín je kráľ žívín.
Pridanie proteínu do tvojej diéty je ten najjednoduchší a najchutnejší spôsob ako s minimom úsilia zhodiť kilá navyše.
Vedecké štúdie potvrdzujú, že proteín zrýchľuje tvoj metabolizmus a navyše pomáha znížiť nadmernú chuť do jedla (1).
- Pretože proteín potrebuje energiu na to, aby ho tvoje telo dokázalo spracovať tak pri diéte alebo životospráve s vysokým obsahom proteínov spáliš denne až o 80 – 100 kalórií viac (2, 3, 4).
- Proteín je tiež tá najviac zasycujúca živina. Jedna štúdia dokázala, že ľudia, ktorých kalorický príjem tvorí až 30% proteínu, automaticky zjedia denne až o 441 kalórií menej (5).
- Inými slovami, môžeš veľmi ľahko zvýšiť množstvo spálených kalórií a zároveň znížiť množstvo kalórií, ktoré spapáš. Stačí keď pridáš do svojej životosprávy viac proteínu.
Proteín ti tiež pomôže bojovať s chuťami, ktoré sú najväčším nepriateľom pri chudnutí.
V jednej štúdii, kde proteín tvoril 25% z denného príjmu jedla, sa u testovaných ľudí znížili nutkavé myšlienky ohľadom jedla o 60% a tiež sa až o 50% znížili neskoré nočné nájazdy na chladničku (6).
Ak chceš trvalo schudnúť bez jojo efektu a s minimálnym úsilím, potom zvýš tvoj denný príjem proteínu.
Nielenže ti pomôže schudnúť, taktiež zabráni následnému veľkému pribratiu váhy naspäť a jojo-efektu (7,8).
Ak by si si z tejto knihy mala vziať len jednu radu, bola by to práve táto… ak všetko, čo urobíš je len to, že zvýšiš množstvo proteínu, ktoré za deň zješ, potom by si mala byť na dobrej ceste k zdravšiemu a štíhlejšiemu telu a dlhodobo nižšej váhe, čo je skutočne to jediné, na čom záleží.
2. Ješ priveľa sacharidov
“ZADOK Z CUKRU… TO JE NOVÝ ROZMER TUČNOTY.” – SCOTT MILLER
Priškrtenie tvojho denného príjmu sacharidov je veľmi efektívny spôsob ako rýchlejšie schudnúť (9).
Keď toto ženy spravia, ich chuť do jedla má tendenciu automaticky sa znížiť a zároveň zjedia za deň menej kalórií (10, 11).
Štúdie, ktoré ukazujú že nízko-sacharidová životospráva (pri ktorej ješ do sýtosti) je spôsob ako schudnúť 2-3x viac hmotnosti ako pri diéte, pri ktorej sú zredukované kalórie z tukov. Nízkotučná diéta, pti ktorej papáš všetko nízkotučné, nie je efektívna (12, 13, 14).
A nielen to… Nízkosacharidové diéty majú tiež celý rad ďalších výhod pre tvoje zdravie hlavne pre ženy s obezitou, cukrovkou typu 2 alebo metabolickým syndrómom… čo je neuveriteľne bežný (a vážny) zdravotný problém.
V skutočnosti si myslím, že NEODPORÚČANIE nízkosacharidovej živosprávy týmto ľuďom je chyba, pretože tieto problémy sa niekedy môžu doslova stratiť pri obyčajnej zmene zo súčasného stravovania na nízkosacharidovú životosprávu (15).
Ale… ak sa nechceš stravovať nízko-sacharidovo, vedz, že ti rozumiem a je to v poriadku. Len sa uisti, že papáš kvalitné, na vlákninu-bohaté zdroje sacharidov z celých, čo najmenej spracovaných potravín.
Ak sa budeš pridržiavať skutočných (nespracovaných) potravín, presné zloženie tvojej životosprávy bude menej dôležité.
—
3. Neustále sa snaženie jesť čo najmenej tukov
“VOJNA PROTI TUKU V STRAVE JE TEN NAJVÄČŠÍ OMYL V DEJINÁCH ŽIVOTOSPRÁVY.” – KRIS GUNNARS
Univerzálne odporúčania ohľadom stravovania s minimom tukov nikdy nebolo založené na skutočnej vede.
Táto fáma v skutočnosti vznikla na základe niekoľkých veľmi lajdácky spravených pozorovaní, experimentov na zvieratách a zle zvolených politických nariadení.
Dokonca napriek tomu, že neexistovali vôbec žiadne dôkazy že nasýtený tuk spôsobuje srdcové ochorenia (a stále neexistujú), niektorí vedci boli presvedčení, že tuk je pre srdce škodlivý a že životospráva založená na minime tukov by mohla týmto srdcovým ochoreniam zabrániť.
Toto bolo po celé desaťročia oficiálnym stanoviskom vládnych a komerčných zdravotníckych organizácií po svete. Medzitým však v tom istom čase “vyleteli” štatistiky obezity a cukrovky typu 2 do nebies.
Odvtedy však… bolo uskutočnených mnoho masových štúdií, aby sa zistilo ako to so životosprávou založenou na minime tukov skutočne je.
Najväčšia a najdrahšia diétna štúdia v histórii – Iniciatíva pre ženské zdravie – náhodne vybrala 48 835 žien a rozdelila ich do skupín… jedna skupina držala diétu založenú na nízkom príjme tukov, druhá skupina pokračovala v nezmenenej životospráve.
Po 7,5 – 8 rokoch bol priemerný rozdiel v schudnutej hmotnosti len 0,4kg a takisto nebolo zaznamenané žiadne zníženie srdcových ochorení či rakoviny (16, 17, 18, 19).
Mnoho ďalších štúdií viedlo k rovnakému záveru… diéta, ktorá je bežne odporúčaná (znížiť tuky na minimum) jednoducho nefunguje (20, 21).
Pravdou je, že diéta založená na nízkom príjme tukov je jedno veľké zlyhanie. Takmer vždy, keď bola bola vo vedeckej štúdii starostlivo porovnaná s iným typom diéty/životosprávy, prehrala na celej čiare (22, 23).
Dokonca sa cukrovkárom odporúča diéta s minimom tukov… respektíve “natlačenie cukrovkárov sacharidami a následné problémy” je stratégia, z ktorej neprofituje nikto okrem farmaceutických spoločností.
To, že sacharidy zvyšujú krvný cukor je jednoduchý biochemický fakt. Toto drží diabetických pacientov, aby boli závislí na liekoch, ktoré krvný cukor znižujú (24).
Napriek tomu môžu byť diéty založené na nízkom príjme tukov úplne v poriadku pre ženy, ktoré sú zdravé a štíhle. Ale môžu byť totálnou katastrofou pre ženy, ktoré trpia obezitou, metabolickým syndrómom alebo cukrovkou typu 2.
V skutočnosti diéty založené na nízkych tukoch nechcene ovplyvňujú kľúčové faktory rizika pre spustenie metabolického syndrómu a srdcových ochorení. Môžu tiež zvýšiť triglyceridy, znížiť HDL (dobrý cholesterol) a zvýšiť LDL (zlý cholesterol), (25, 26, 27, 28, 29, 30).
Je na čase, aby bežné odporúčania prestali medzi všetky ženy tlačiť smiešnu nízko-tučnú fámu a ospravedlnili sa za všetku škodu, ktorú počas uplynulých desaťročí napáchali.
4. Považuješ ovocný džús za zdravý?
“OVOCNÝ DŽÚS JE AKO OVOCIE… AŽ NA TO, ŽE VŠETKO TO DOBRÉ BOLO ODOBRATÉ PREČ.”
Ovocné džúsy sú častokrát vnímané ako čosi zdravé… samozrejme, že sú zdravé, sú predsa vyrobené z ovocia, správne?
Nuž, nie vždy… Niekedy je “ovocný džús” v skutočnosti len cukrová voda s ovocnou príchuťou. V skutočnosti tam nemusí byť ani štipka ovocia… môže to byť len voda, cukor a nejaké chemikálie, ktoré chutia ako ovocie.
Ale dokonca aj KEĎ zoberieš do ruky skutočný, 100% ovocný džús, napriek tomu by si ho nemala piť (alebo prinajmenšom nie veľa).
Problém s ovocnými džúsmi je ten, že sú ako ovocie, až na to, že všetky tie dobré veci boli odtiaľ vybraté preč.
Celé ovocie obsahuje samozrejme aj nejaký cukor, ale tento je bunkovými stenami vlákniny zviazaný, čo spomalí jeho uvoľňovanie do krvi.
Ale ovocný džús je iný… nie je tam žiadna vláknina, žiadne časti ovocia na žuvanie a nič, čo ťa môže zastaviť pred tým, aby si vo veľmi krátkom čase, doslova v priebehu sekúnd, nespláchla dole hrdlom masívne množstvá cukru. Jeden pohár pomarančového džúsu obsahuje takmer toľko cukru ako dva celé veľké pomaranče (31, 32).
Obsah cukru v ovocnom džúse je v skutočnosti veľmi podobný ochuteným limonádam typu Coca cola a podobne (33).
Takže… jedz celé ovocie, ale vyhni sa ovocném džúsu. Teda ak sa snažíš schudnúť nejaké kilá navyše.
Viac podrobností tu: Ovocný džús je asi taký “zdravý” ako sladená limonáda
5. Neješ skutočné potraviny
“SKUTOČNÉ POTRAVINY NEPOTREBUJÚ ZOZNAM INGREDIENCIÍ, PRETOŽE ONI SAMI SÚ INGREDIENCIOU.”
Keď príde reč na optimálne zdravie, ľudia majú často tendenciu stratiť sa v detailoch. Kvôli stromom nevidia les.
Napriek tomu, že “výživa” ako akademický odbor môže byť neuveriteľne zložitá, jedenie zdravo môže a malo by ostať jednoduchým!
Zapamätaj si, že ľudia a predkovia ľudí dokázali prežiť a byť zdraví celé milióny rokov.
Napriek tomu sme sa o kalóriách, vitamínoch, makroživinách a všetkých tých veciach okolo toho naučili len nedávno. Znalosť týchto vecí nás vo všeobecnosti NEUROBILO zdravšími.
Čo majú zdravé, ne-priemyselné národy spoločné je to, že si udržujú excelentné zdravie, ktoré majú a to, čo je pre ne spoločné je fakt, že jedia skutočné, nespracované potraviny, ktoré majú tie isté vlastnosti ako keď ich nájdeme v prírode.
Mnoho štúdií preskúmalo tieto kultúry a národy a všimli si takmer úplnú absenciu “západných” chorôb ako je obezita, cukrovka typu 2 a kardiovaskulárne ochorenia (34, 35).
Takže… ak to vyzerá ako keby to celé bolo vyrobené v nejakej fabrike, nejedz to!
Pokiaľ sa budeš držať celých, jednozložkových potravín, zvyšok detailov sa stane oveľa menej dôležitým.
Viac podrobností nájdeš tu: Top 9 najzdravších potravín na jedenie
6. Predstava, že potrebuješ jesť 5-6 krát za deň
“KEĎ SI HLADNÁ, NAJEDZ SA. KEĎ SI ZASÝTENÁ, PRESTAŇ JESŤ.”
Mnoho žien, ako sa zdá, si myslí, že najlepšie je zjesť 5-6 malých jedál za deň.
Tiež hovoria, že potrebuješ ráno raňajky, aby sa tým “naštartoval metabolizmus” a že jedenie každé 2-3 hodiny “zrýchli tvoj metabolizmus”.
Je pravda, že jedenie môže mierne zvýšiť tvoj metabolizmus tým, že telo vydáva energiu na to, aby strávilo prijaté jedlo.
Napriek tomu však ide vždy len o celkové množstvo jedla, ktoré zješ. NIE o počet jedál.
Tento mýtus bol v skutočnosti otestovaný a úplne vyvrátený. Kontrolné skupiny, kde jedna skupina jedla viac menších jedál a druhá menej väčších jedál nepreukázali žiadny rozdiel vo výsledkoch medzi skupinami (36, 37).
Veci sa majú tak, že… nie je prirodzené pre ľudské telo byť neustále v “nakŕmenom” stave.
Ľudské telo je dobre vybavené na zvládnutie krátkych období hladu a existujú štúdie, ktoré potvrdzujú, že proces bunkovej opravy (nazývaný autofágia) začína len vtedy keď na určitý čas naše telo hladuje (38).
Viac podrobností nájdeš tu: Koľko jedál by si mala za deň zjesť?
7. Vyhadzuješ žĺtky?
“KEĎ TI ŽIVOT DÁVA VAJCIA, ZJEDZ AJ TIE ********** ZĹTKY” – MARK SHIELDS
Vajcia sú jedni z najvýživnejších potravín na tejto planéte.
Len sa nad tým zamysli… všetky tie výživné látky obsiahnuté vo vajci obsahujú všetky dôležité stavebné časti potrebné pre premenenie jednej oplodnenej bunky do komplet živého organizmu – malého kuriatka.
Je tu len jeden problém… žltky obsahujú veľa cholesterolu.
Pretože sú vaječné žltká bohaté na cholesterol, ľudia veria, že zvyšujú cholesterol v krvi.
Z tohto dôvodu mnoho “bežných” výživových “profesionálov” často odporúča, aby sme obmedzili konzumáciu vajec na 2-6 celých vajec za týždeň.
Napriek tomu, mnoho z nich tiež tvrdí, že môžeš jesť vajec koľko chceš, ale žĺtka musíš vyhodiť.
Toto je tá najhoršia vec, ktorú môžeš urobiť, pretože žĺtka obsahujú všetky dôležité živiny. Bielka sú takmer čisto “len” proteín.
Mnoho štúdií sa pozrelo na vzťah medzi konzumáciou celých vajec a vysokými hladinami krvného cholesterolu… a zistili, že vajcia nemali na cholesterol žiadny vplyv až u 70% testovaných ľudí (39).
U zvyšných 30% ľudí (označených aj ako hyper-citliví), zvýšili vaječné žĺtka HDL (to je ten dobrý) cholesterol a naopak rozložili čiastočky LDL zlého cholesterolu do väčšej kvapalnejšej formy… ktorá nie je škodlivá (40, 41, 42).
V skutočnosti bolo urobených mnoho štúdií, ktoré niekedy zahŕňali až stovky tisíc ľudí. Tieto štúdie sa pozreli na konzumáciu celých vajec zblízka a tiež sa pozreli na to ako to súvisí s rizikom srdcových nemocí u zdravých ľudí. Záver bol taký, že nenašli žiadne spojenie medzi vajcami a zvýšením výskytom srdcových ochorení (43, 44, 45).
Navyše nezabúdajme na to, že vajcia majú veľa úžasných výhod. Sú doslova preplnené vysoko kvalitným proteínom, zdravými tukmi, vitamínmi a antioxidantami… takmer všetky živiny, ktoré tvoje telo potrebuje (46).
Taktiež obsahujú veľa cholínu, čo je živina, ktorá je potrebná pre mozog a ktorej nemá dostatok až 90% ľudí (47).
Tiež obsahujú Luteín a Zeaxantín, čo sú mocné antioxidanty, ktoré sú vešmi zdravé pre oči, pretože znižujú riziko očných ochorení (48, 49, 50). Vajcia patria tiež medzi tie najpriateľskejšie potraviny pre chudnutie, ktoré môžeš jesť. Nahradením pečivových raňajok vajcami môže zvýšiť tvoj pocit zasýtenia a tiež spôsobí to, že zješ celkovo menej, čo má vplyv až na nasledujúcich 36 hodín a v konečnom dôsledku ti pomôžu schudnúť ešte viac (50, 51).
Ako zlatý klinec tohto celého je to, že vajcia sú lacné, ľahko pripraviteľné a výborne chutia.
Skutočne, celé vajcia vyzerajú ako to najlepšie, čo nám príroda mohla zanechať. Odhadzovanie žĺtkov je totálny omyl, ktorému by si sa mala vyhnúť.
8. Predstava, že je to všetko len o kalóriách
“NIE VŠETKY KALÓRIE SÚ SI ROVNÉ.”
Nadmerné kladenie pozornosti na kalórie je jedna z najväčších chýb v histórii výživy.
Je to mýtus, ktorý hlása, že kalorická hodnota potravín má ten najväčší vplyv na chudnutie a nie to, aké potraviny v skutočnosti zješ. Pravdou je, že… kalórie sú dôležité, ale nie je to všetko, čo potrebuješ vedieť. Ich počítanie neznamená všetko a je to dokonca ešte horšie ak sa ich budeš vedome báť. Ľudia boli najzdravší a najštíhlejší dávno pred tým ako prišli na to, že nejaké kalórie vôbec existujú. Je dôležité vedieť, že rôzne potraviny majú rôzne účinky na hormóny a mozgové centrá, ktoré kontrolujú to, že kedy a koľko zješ… rovnako ako počet kalórií, ktoré denne spáliš (52, 53).
Tu sú dva príklady toho, prečo NIE je kalória ako kalória.
Proteín: Stravovanie sa vysoko-proteínovou stravou môže zrýchliť tvoj metabolizmus, takže spáliš denne o 80-100 kalórií viac, plus významne zníži tvoju chuť do jedla. Proteínové kalórie majú rozdielny účinok než sacharidové alebo tukové kalórie (54, 55, 56).
Pocit zasýtenia: Mnoho štúdií dokázalo, že rozdielne jedlá majú rozdielne účinky na pocit sýtosti. Napríklad na to, aby si sa cítila sýta potrebuješ oveľa menej kalórií z vajec alebo varených zemiakov než z koláčov alebo zmrzliny (57).
Existuje veľa ďalších príkladov potravín a živín, ktoré majú do obrovskej miery rozdielne účinky na hlad a hormóny. Mýtus, že kalórie sú všetko, na čom záleží pri chudnutí (a zdraví) je úplnee mylný.
Viac podrobností nájdeš tu: 6 dôvodov, prečo NIE je kalória ako kalória
9. Nahrádzaš prírodný tuk (ako napr. maslo) margarínmi a rastlinnými tukmi
“OBVIŇOVANIE STARÝCH POTRAVÍN PRE NOVÉ ZDRAVOTNÉ PROBLÉMY NEDÁVA ZMYSEL.” – PRAVDA
Bežne odporúčaná životospráva vysvetlila veľa vecí nesprávne.
Napriek tomu sme sa mohli stretnúť s touto hroznou radou: nahradiť prirodzené tuky (ako napr. maslo) tými spracovanými – rastlinnými olejmi a margarínmi – táto rada môže byť tá najhoršia.
Vážne… len sa pozri na zloženie ingrediencií v margaríne. Tieto veci nie sú jedlo. Je to kombinácia chemikálií, ktoré vyzerajú a chutia ako jedlo.
Margarín, neprekvapivo, zvyšuje oproti maslu riziko srdcových ochorení (58). To isté môžeme povedať o rastlinných olejoch… mnohé štúdie ukazujú, že práve tieto prispievajú k srdcovým ochoreniam a zabíjajú ľudí (59, 60).
Štúdie hovoria, že tieto priemyselne-spracované tuky a oleje zvyšujú riziko ochorení srdca, takže je vecou zdravého rozumu, aby sme sa im vyhli ak si nechceme vyvolať srdcové choroby. O tom niet pochýb, je tak?
Nuž, očividne to nie je úplne tak… “bežné” výživové organizácie nám stále hovoria, aby sme ich konzumovali, dokonca aj keď všetky tieto štúdie, ktoré odhaľujú ich škodlivosť, existujú už mnoho rokov.
Jednoducho to nechápu. Keď nahradíme tradičné potraviny, ako maslo a mäso, spracovanými pseudo-potravinami, staneme sa tučnejšími a chorými.
Koľko desaťročí práce doktorov, výživových poradcov a expertov bude ešte treba, kým im to konečne dôjde?
10. Nezískavaš informácie z dôveryhodných zdrojov
“VÄČŠINA ŠTÚDIÍ, KTORÉ HLÁSAJÚ MÉDIA SÚ TOTÁLNY NEZMYSEL.” – PRAVDA
Pravdepodobne jednou z najhorších vecí ohľadom výživy v súčanosti je to, že sú popretkávané falošnými informáciami a neodbornosťou.
Média môžu za všetky tie palcové novinové titulky, ktoré majú jedinú úlohu – vystrašiť ľudí.
Majú jedno spoločné: že sú založené na chabej a ľahko odhaliteľnej vede. Problém je, že väčšina ľudí to nevie rozoznať a takisto si nevie interpretovať štúdie alebo rozlišovať medzi pravdivými a falošnými informáciami. Nuž, ak sa toto týka teba, potom si práve urobila jeden veľký krok dopredu smerom k zdravšiemu a štíhlejšiemu telu tým, že si sa zapojila do komunity Profimamy.